Podotherapie
Podotherapie is een paramedisch beroep en valt onder de wet B.I.G. Dit betekent dat podotherapie een wettelijke erkend en beschermd beroep is. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Voeten zijn de basis van het menselijk lichaam. Patiënten met voetproblemen kunnen ook andere lichamelijke klachten of afwijkingen krijgen aan de enkels, knieën, heupen of rug. Patienten met voetklachten of klachten aan het houdings- en bewegingssysteem, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren en/of afwijkende stand van de voeten kunnen geholpen worden door de podotherapeut. Wanneer de oorzaak van de klacht is vastgesteld wordt er een behandelplan opgesteld en uitgevoerd. De functie van de voet wordt indien mogelijk behouden of verbeterd. Hierbij zijn verschillende behandelmethoden/therapieën mogelijk.
Klachten die een podotherapeut kan behandelen zijn:
– standsafwijkingen (met als gevolg voet- en/of beenklachten);
– overbelasting;
– sportblessures;
– vermoeidheidsklachten;
– voetproblemen bij kinderen;
– nagelproblematiek (zoals ingegroeide teennagels);
– afwijkingen van tenen;
– huidaandoeningen (zoals likdoorns en eelt);
– voetklachten bij Diabetes Mellitus en reuma;
– wondproblemen.
Therapieën
Er zijn verschillende protectieve, correctieve en/of preventieve therapieën die toegepast kunnen worden. Deze zijn er op gericht om de oorzaak van de klachten te verhelpen en zo de functie van de voet te behouden of te verbeteren.
Enkele mogelijkheden zijn;
– podotherapeutische zolen;
– orthese;
– orthonyxie (nagelbeugel);
– voorlopige therapieën;
– taping;
– instrumentele behandeling;
– wondbehandeling;
– advies
Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische zolen worden ook wel steunzolen, inlays of inlegzolen genoemd. Wanneer er sprake is van een afwijkend stand en/of gang patroon of beweging van de voet, kan ervoor gekozen worden om een podotherapeutische zool te vervaardigen. Ze ondersteunen hiermee banden, spieren en gewrichten van zowel de voet, knie, heup en de rug. Los van de standaard zolen zijn dat o.a. sportzolen en bijvoorbeeld speciale zolen voor in werkschoeisel. Ter oplossing van de klachten kan de therapeut ook een keuze maken uit diverse materialen.
Orthese
De silicone orthese word ook wel teenstukje genoemd. Een orthese is een hulpmiddel bij de behandeling van klachten aan de voorvoet of tenen. Hierbij kunt u denken aan overmatige eeltvorming, likdoorns, hamertenen, klauwtenen ect. De orthese kan gemaakt worden van verschillende soorten silliconen welke verschillen van hardheid en word recht streeks op uw voet gevormd. De materiaal keuze is afhankelijk van de functie, vorm en gebruik.
De orthese kan voor verschillende doelen worden gebruikt:
– Protectie tegen onder andere likdoorns of bursa op de tenen;
– Correctie van bijvoorbeeld een klauwstand van een teen;
– Consolidatie, waarmee wordt voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt;
– Preventie om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven.
Orthonyxie
Een nagelbeugel (orthonyxie) is een hulpmiddel dat op de nagelplaat geplaatst word om zo een ingroeiende nagel te verhelpen/voorkomen. Veel nagelklachten (een nagel die in de huid drukt) ontstaan doordat een nagel een te grote kromming heeft, Te kort of te rond word geknipt, het dragen van te nauwe schoenen, druk van andere tenen, het stoten van de nagel of door de ouderdom. Wanneer een nagelbeugel op de nagelplaat geplaatst word zal dit de kromming in de nagel opheffen waardoor de nagel niet opnieuw kan gaan ingroeien.
Voorlopige therapieën
Voorlopige therapieën kunnen toegepast worden om acute klachten te behandeling en om een eventuele definitieve therapie eerst te proberen. Ook kan er voor een voorlopige therapie gekozen worden om de tijd te overbruggen tot dat de definitieve therapie klaar is. bij een voorlopige therapie kunt u denken aan bijvoorbeeld vilt therapie.
Taping
Een taping heeft als doel een pees, spier of ligament direct te ontlasten, waardoor er een onmiddelijke pijnverlichting ontstaat. Ook een Taping word veelal gebruikt in afwachting tot de definitieve therapie.
Instrumentele behandeling
Hierbij worden likdoorns, overmatig eelt, ingegroeide en/of verdikte nagels, kloven in hielen en dergelijke, behandeld als de pedicure dit niet meer kan, mag of aandurft. Met name bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de instrumentele behandeling een belangrijke plaats in.
Wondbehandeling
Langdurige bestaande wonden, die met name voorkomen bij diabetes mellitus patiënten en mensen met vaatlijden, worden regelmatig schoongemaakt en drukvrij gelegd met als doel deze zo snel mogelijk te genezen.
Advies
Sommige klachten hebben niet direct een hulpmiddel nodig maar kunnen worden voldaan met een passend advies zoals bijvoorbeeld een voetverzorgings- of schoenadvies.
Hier vindt u nog enkele folders met handige informatie.